Citomegalovirus
Ginekolozi

Trenutno sarađujemo sa ginekolozima i laboratorijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Loznici, Kragujevcu, Paraćinu, Novom Pazaru...

Kontaktirajte nas ukoliko želite da Vas uputimo na naše partnere.
Šta je CMV? 
Citomegalovirus (CMV) spada u grupu herpes virusa i veoma je rasprostranjen. 
 
Kako se prenosi? 
CMV se prenosi bliskim kontaktom preko telesnih tečnosti. 
 
Zastupljenost 
Oko 50% opšte populacije u sebi nosi ovaj virus. Verovatnoća da će se osoba u nekom trenutku zaraziti ovim virusom je preko 90%. 
 
Simptomi 
Ova virusna infekcija najčešće nema simptoma i prolazi neopaženo, ali virus ostaje u organizmu i može se reaktivirati. 
 
Komplikacije i bolesti 
CMV može izazvati ozbiljne probleme kod osoba sa oslabljenim imunitetom i kod dece kod koje se imuni sistem još razvija. Infekcija CMV može biti posebno opasna za trudnice, odnosno za bebu koju nose. 
CMV infekcija je najčešća infekcija koja dovodi do kongenitalnih anomalija (urođenih poremećaja) kod dece, posebno ukoliko je do infekcije došlo u prvom trimestru trudnoće. Ukoliko dođe do infekcije tokom trudnoće, u 40% slučajeva virus prolazi kroz placentu i dovodi do inficiranja ploda što može rezultovati razvojem kongenitalnog CMV sindroma. 
Simptomi kongenitalnog CMV sindroma su hepatosplenomegalija (uvećanje slezine i jetre), trombocitopenija (smanjenje broja trombocita), hiperbilirubinemija (povećanje bilirubina), hemolitička anemija, mikrocefalus (mala glava), horioretinitis (oštećenja na očima), encefalitis (zapaljenje mozga), atipična limfocitoza. 
 
Dijagnostika 
Serološkim metodama se detektuje prisustvo antitela na CMV. Ova metoda se preporučuje odraslim osobama, ali ne može detektovati infekciju fetusa. 
Prisustvo citomegalovirusa kod bebe u prenatalnom periodu se može uraditi samo PCR metodom, odnosno detekcijom DNK ovog organizma, što se i radi u Laboratoriji DNK. 
Testiranje se preporučuje ukoliko su nađena IgM antitela specifična za CMV. 
 
Testiranje u Laboratoriji DNK 
Laboratorija DNK prisustvo patogena detektuje isključivo PCR metodom. 
Rezultat analize se dobija u roku od jednog radnog dana. 
 
Uzorci za analizu 
Iz uzorka horionskih čupica, amnionske tečnosti ili krvi iz pupčanika se može utvrditi da li je patogen uspeo da prođe kroz placentu i inficira bebu. Takav test se radi isključivo PCR metodom. 
Uzorak uzima isključivo ginekolog. 
 
Cenovnik 
Cene ne uključuju uzimanje uzoraka horiona, amniona ili krvi iz pupčanika – te uzorke uzima isključivo ginekolog i uzimanje se dodatno naplaćuje. Spisak ginekologa možete naći u desnom delu ove stranice. 
Citomegalovirus 12.000 
Kombinovani testovi 
Citomegalovirus i toksoplazma 20.000QF-PCR i citomegalovirus 20.000QF-PCR, citomegalovirus i toksoplazma 26.000 
Cenovnik za sve testove iz oblasti medicine i uputstvo za plaćanje možete naći ovde