Hlamidija
Ginekolozi

Trenutno sarađujemo sa ginekolozima i laboratorijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Loznici, Kragujevcu, Paraćinu, Novom Pazaru...

Kontaktirajte nas ukoliko želite da Vas uputimo na naše partnere.
Šta je hlamidija? 
Chlamydia trachomatis (hlamidija) je bakterija koja spada u obligatorne intracelularne parazite – ona se ne može razmnožavati van zaražene ćelije. 
 
Kako se prenosi? 
Chlamydia trachomatis se prenosi polnim odnosom sa zaraženom osobom. 
 
Zastupljenost 
Procena je da je oko 4% ljudi zaraženo ovim patogenom, što je čini jednom od najčešćih polno prenosivih patogena. 
 
Simptomi 
Oko 75% zaraženih žena i 50% zaraženih muškaraca nema simptome, tako da većina infekcija ostaje nepoznata i nelečena, što pogoduje nekontrolisanom širenju bolesti. 
 
Komplikacije i bolesti 
Hlamidija može prouzrokovati brojne bolesti kod muškaraca i žena. Kod oba pola može biti uzrok pojave uretritisa, proktitisa (rektalne bolesti i krvarenja), trakoma i neplodnosti. 
Ukoliko se ne leči ova bakterija može izazvati prostatitis i epididimitis kod muškaraca, dok je kod žena često praćena komplikacijama u smislu akutnog salpingitisa (upale jajovoda) i hroničnog zapaljenja male karlice sa posledičnom neprohodnošću jajovoda i neplodnošću, uz povećan rizik vanmateričnih trudnoća. Sve navedeno može imati za posledicu neplodnost. 
Kod trudnica infekcija hlamidijom može dovesti do prevremenog porođaja. 
 
Dijagnostika 
Hlamidija se lako dijagnostifikuje pomoću testova na bazi DNK, poput onih koje radi Laboratorija DNK, i podrazumeva da se PCR metodom detektuje DNK ovog patogena. Ova metoda je mnogo osetljivija od metode uzgajanja kulture, koja daje veliki broj lažno negativnih rezultata. 
 
Testiranje u Laboratoriji DNK 
Laboratorija DNK prisustvo patogena detektuje isključivo PCR metodom. 
Rezultat analize se dobija u roku od jednog radnog dana. 
 
Uzorci za analizu 
Kod žena uzorak iz kog se može raditi analiza je običan cervikalni ili vaginalni bris (bez medijuma) koji, nakon uzimanja, treba ostaviti na vazduhu oko 5 minuta kako bi se osušio. Uzorak se može poslati i poštom, a adekvatno uzet uzorak je podesan za analizu i nekoliko meseci nakon uzimanja. 
Kod muškaraca se test može raditi iz uzorka uretralnog brisa, sperme ili prvog jutarnjeg urina. 
 
Cenovnik 
Cene ne uključuju uzimanje uzoraka briseva (cervikalni, vaginalni, uretralni) – te uzorke uzima isključivo lekar/ginekolog i uzimanje se dodatno naplaćuje. Spisak ginekologa možete naći u desnom delu ove stranice. 
Hlamidija 7.500Hlamidija + dodatni patogeni (mikoplazma, ureaplazma i/ili gardnerela) 
Doplata po pojedinačnom patogenu 500Doplata za analizu iz uzorka urina (za muškarce) 1.000 
Hlamidija + HPV 11.000 
Cenovnik za sve testove iz oblasti medicine i uputstvo za plaćanje možete naći ovde