Mikrodelecije Y hromozoma
Ginekolozi

Trenutno sarađujemo sa ginekolozima i laboratorijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Loznici, Kragujevcu, Paraćinu, Novom Pazaru...

Kontaktirajte nas ukoliko želite da Vas uputimo na naše partnere.
Glavni uzroci muškog steriliteta su smanjen broj spermatozoida (oligospermija) ili potpuno odsustvo spermatozoida (azospermija). Poremećaj u broju spermatozoida može biti stečen kao posledica delovanja različitih faktora, a može biti i nasledne prirode. 
Na Y hromozomu, u regionima koji su označeni kao AZFa, AZFb i AZFc, nalaze se geni koji su odgovorni za process spermatogeneze: proizvodnju sperme i formiranje zdravih i funkcionalnih spermatozoida. Delecije u navedenim regionima nazivaju se mikrodelecije Y hromozoma i one su najčešći genetički uzrok neplodnosti kod muškaraca. 
Genetička dijagnostika ovih mikrodelecija je veoma važna kako zbog potvrde uzroka neplodnosti, tako i zbog mogućnosti njihovog prenosa na potomstvo ukoliko se radi vantelesna oplodnja. 
Analiza AZF regiona i detekcija delecija se radi korišćenjem PCR metode i genetičkog analizatora. 
U DNK centru se PCR metodom radi analiza 14 regiona na Y hromozomu, koji uključuju i AZF region. 
Uzorci iz kojih se može raditi analiza su krv (1ml, EDTA) ili običan bukalni bris koji, nakon uzimanja, treba ostaviti na vazduhu oko 5 minuta kako bi se osušio. Uzorak se može poslati i poštom, a adekvatno uzet uzorak je podesan za analizu i nekoliko meseci nakon uzimanja. 
Rezultat analize se dobija u roku od 2-3 radna dana. 
 
Cenovnik 
Mikrodelecije Y hromozoma 10.000 
Cenovnik za sve testove iz oblasti medicine i uputstvo za plaćanje možete naći ovde