Ureaplazma
Ginekolozi

Trenutno sarađujemo sa ginekolozima i laboratorijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Loznici, Kragujevcu, Paraćinu, Novom Pazaru...

Kontaktirajte nas ukoliko želite da Vas uputimo na naše partnere.
Šta je ureaplazma? 
Ureaplasma urealyticum (ureaplazma) je bakterija koja pripada familiji mikoplazmi. To su male bakterije bez ćelijskog zida koje ne mogu da opstanu van ćelija domaćina. 
 
Kako se prenosi? 
Ureaplasma urealyticum se prenosi polnim odnosom sa zaraženom osobom. 
 
Zastupljenost 
Ureaplazma je deo normalne flore genitalnog trakta muškaraca i žena tako da se mogu naći kod oko 70% seksualno aktivnih ljudi. 
 
Simptomi 
Prisustvo ureaplazme uglavnom ne dovodi do pojave simptoma, ali ove bakterije mogu biti uzročnici infekcije kod osoba sa oslabljenim imunitetom. 
 
Komplikacije i bolesti 
Problem nastaje kada dođe do intenzivnog razmnožavanja ove bakterije. 
Ukoliko se ovakva infekcija ne otkrije i ne leči, vremenom može doći do problema sa sterilitetom, ponovljenim spontanim pobačajima kod žena, kao i do smanjenja pokretljivosti i brojnosti spermatozoida kod muškaraca. 
Ukoliko je infekcija ureaplazmom prisutna kod trudnice, ova bakterija se može naći u placenti i amnionu (plodovoj vodi), a njeno prisustvo može biti uzrok spontanih pobačaja, rađanja mrtvog deteta, prevremenog porođaja i rađanja beba sa manjom telesnom masom. Takođe može dovesti do respiratornih problema kod novorođenčeta. 
 
Dijagnostika 
Dijagnoza se može uraditi izolacijom ovih bakterija iz briseva grlića materice i identifikacijom nakon kultivisanja na čvrstim i tečnim hranljivim podlogama. 
U Laboratoriji DNK se za dokazivanje prisustva ureaplazme koristi PCR metoda čime se direktno detektuje DNK ove bakterije. Ova metoda je izuzetno osetljiva (detektuje i najmanje koncentracije bakterije), a rezultati se dobijaju mnogo brže nego u slučaju kultivacije. 
 
Testiranje u Laboratoriji DNK 
Laboratorija DNK prisustvo patogena detektuje isključivo PCR metodom. 
Rezultat analize se dobija u roku od jednog radnog dana. 
 
Uzorci za analizu 
Kod žena uzorak iz kog se može raditi analiza je običan cervikalni ili vaginalni bris (bez medijuma) koji, nakon uzimanja, treba ostaviti na vazduhu oko 5 minuta kako bi se osušio. Uzorak se može poslati i poštom, a adekvatno uzet uzorak je podesan za analizu i nekoliko meseci nakon uzimanja. 
Kod muškaraca se test može raditi iz uzorka uretralnog brisa, sperme ili prvog jutarnjeg urina. 
 
Cenovnik 
Cene ne uključuju uzimanje uzoraka briseva (cervikalni, vaginalni, uretralni) – te uzorke uzima isključivo lekar/ginekolog i uzimanje se dodatno naplaćuje. Spisak ginekologa možete naći u desnom delu ove stranice. 
Ureaplazma 7.500Ureaplazma + dodatni patogeni (hlamidija, mikoplazma i/ili gardnerela) 
Doplata po pojedinačnom patogenu 500Doplata za analizu iz uzorka urina (za muškarce) 1.000 
Ureaplazma + HPV 11.000 
Cenovnik za sve testove iz oblasti medicine i uputstvo za plaćanje možete naći ovde