Humani papiloma virus
Ginekolozi

Trenutno sarađujemo sa ginekolozima i laboratorijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Loznici, Kragujevcu, Paraćinu, Novom Pazaru...

Kontaktirajte nas ukoliko želite da Vas uputimo na naše partnere.
Šta je HPV? 
Pod Humanim papiloma virusom (HPV) podrazumevamo grupu od preko 100 tipova virusa iz grupe papilomavirusa koji mogu da inficiraju ljude. 
HPV je osnovni uzrok nastanka raka grlića materice. 
 
Kako se prenosi? 
HPV se prenosi seksualnim putem, a može se preneti uprkos korišćenju kondoma. 
HPV se može preneti na dete prilikom porođaja. 
 
Zastupljenost 
Procena je da 80% ljudi bude zaraženo ovim virusima u nekom periodu svog života, što svrstava HPV u najčešće polno prenosive patogene. 
 
Simptomi 
Najčešći simptomi prisustva HPV jesu kondilomi u genitalnim područjima kod žena i muškaraca. Maligne promene na grliću materice su najčešće uzrokovane infekcijom visokorizičnim tipovima HPV. 
 
Dijagnostika 
Testiranje na prisustvo HPV se radi u cilju prevencije nastanka raka grlića materice i uspostavljanja tačne dijagnoze. U slučaju da se na osnovu papa testa zaključi da postoje promene na ćelijama grlića materice potrebno je uraditi testiranje na prisustvo HPV. Ukoliko je HPV test negativan manja je verovatnoća da su nastale promene u vezi sa razvojem raka grlića materice. 
Utvrđeno je da HPV tip 16 i tip 18 imaju najveći onkogeni potencijal i da su odgovorni za oko 70% nastalih karcinoma. 
 
Prevencija 
Prisustvo HPV, posebno sojeva 16 i 18, ukazuje na povećan rizik razvoja raka grlića materice. Kada se rade HPV test i papa test početni stadijum bolesti se može otkriti na vreme a njen dalji razvoj u potpunosti izbeći. Iz tog razloga je neophodno redovno testiranje na prisustvo HPV patogena. 
Vakcinacija može zaštititi žene od dva najopasnija tipa HPV (16 i 18), ali ne i od ostalih tipova ovog virusa koji su odgovorni za oko 30% nastalih karcinoma. Vakcina je efikasna ukoliko se primi pre prve infekcije HPV-om 16 ili 18. Redovni pregledi i pored vakcinacije ostaju neophodni. 
Postoji veliki broj sojeva HPV i oni se međusobno razlikuju u sposobnosti da izazovu kancerogene promene pa je stoga važno odrediti tačan tip HPV koji je prisutan – ovo je moguće uraditi samo PCR metodom, odnosno detekcijom DNK ovog organizma, što se i radi u Laboratoriji DNK. 
 
Testiranje u Laboratoriji DNK 
Test podrazumeva tipizaciju 16 tipova HPV koji imaju različiti onkogeni potencijal: 
  • visoko rizični: tip 16 i 18
  • srednje rizični: tip 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68
  • nisko rizični: tip 6, 11
Rezultat analize se dobija u roku od jednog radnog dana. 
 
Uzorci za analizu 
Kod žena uzorak iz kog se može raditi analiza je običan cervikalni bris (bez medijuma) koji, nakon uzimanja, treba ostaviti na vazduhu oko 5 minuta kako bi se osušio. Uzorak se može poslati i poštom, a adekvatno uzet uzorak je podesan za analizu i nekoliko meseci nakon uzimanja. 
Kod muškaraca se test može raditi iz uzorka uretralnog brisa ili sperme. 
 
Cenovnik 
Cene ne uključuju uzimanje uzoraka briseva (cervikalni, vaginalni, uretralni) – te uzorke uzima isključivo lekar/ginekolog i uzimanje se dodatno naplaćuje. Spisak ginekologa možete naći u desnom delu ove stranice. 
Genotipizacija 16 tipova HPV 10.000 
HPV + dodatni patogeni (mikoplazma, hlamidija, ureaplazma i/ili gardnerela) 
HPV + jedan patogen 11.000Doplata za svaki dodatni patogen 500 
Cenovnik za sve testove iz oblasti medicine i uputstvo za plaćanje možete naći ovde